Ugrás a fő tartalomra

6500 Baja, Petőfi Sándor u. 3.


+36 79 521 080

Széchenyi 2020

Projektek


Innováció a duális képzésben – A BAJAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Ágazati Képző Központjának létrehozása

INNOVÁCIÓ A DUÁLIS KÉPZÉSBEN - A BAJAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM ÁGAZATI KÉPZŐKÖZPONTJÁNAK LÉTREHOZÁSA CÍMŰ PROJEKT

  

A Bajai Szakképzési Centrum 247,7 millió forint Európai Uniós pályázati forrást nyert el az Európai Szociális Alap forrásából. A projekt megvalósítása a Széchenyi 2020 program keretében történik.

A kedvezményezett neve: Bajai Szakképzési Centrum

A projekt azonosító száma: GINOP-6.2.7-20-2021-00029

A szerződött támogatás összege: 247 654 505 Ft, 100 % vissza nem térítendő támogatás

A projekt kezdete: 2021.09.01.

A projekt befejezése: 2023.06.30.

Fő célkitűzésünk: A vállalkozások számára versenyképes, a gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel és kompetenciákkal rendelkező munkaerőt biztosítsunk. Centrumunk ezt tanműhely infrastrukturális fejlesztésével és ehhez kapcsolódó eszközbeszerzéssel, tevékenységet támogató képzésekkel a helyi KKV-kal együttműködve kívánja megvalósítani.

Ágazati Képzőközpontot hozunk létre fa- és bútoripari valamint építőipari partnerekkel.

Az infrastrukturális fejlesztés a Bajai SZC Jelky András Technikum és Szakképző Iskola telephelyén valósul meg (6500 Baja, Szegedi út 69-73.).

A projekt közvetlen célcsoportja:

 • fa- és bútoripari, építőipari ágazatok tanulói,
 • duális képzésben tanító szakmai elméleti, gyakorlati oktatók,
 • gazdasági társaságoknál oktatói szerepet vállaló munkatársak.

A baja.hu honlapon 2011. november 11-én megjelent cikk itt is elolvasható: a cikk olvasása a baja.hu oldalon.

Az adminisztrációs terheket racionalizálva és a szakmai alapismeretek megfelelő szintű oktatására szeretnénk inspirálni és bevonni a KKV képzőket, így meg kívánjunk valósítani a Szakképzés 4.0 és a Szakképzési Törvény irányelveit. A GINOP 6.1.10 és a GINOP 6.2.7 projektjeink célja továbbá az is, hogy a létrehozott non-profit gazdasági társaság tervezze, szervezze és lebonyolítsa a duális képzéssel kapcsolatos szakirányú oktatást, melyben az alapítók közösen biztosítsák az eszközöket, felszereléseket a szakirányú oktatáshoz.

A hazai gazdaság versenyképességének alapvető feltétele, hogy a vállalkozásoknál versenyképes, a gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel és kompetenciákkal rendelkező munkaerő álljon rendelkezésre. Az egymás mellett működő, azonos ágazathoz tartozó vállalkozások és képzőhelyek nem tudják a közelségből adódó szinergiákat kihasználni, ami magasabb hozzáadott értékhez, jobb elhelyezkedési mutatókhoz és integráltabb szolgáltatásokhoz vezethetne.

A szakképzési rendszer fejlesztésének egyik kiemelet célja a szakképzési centrumok aktív vállalati kapcsolatainak fejlesztése és a KKV-k szerepvállalásának erősítése a gyakorlati képzésben.

A Bajai Szakképzési Centrum konzorciumi partnerként részt vesz a “A gazdaság fokozatváltását támogató innovatív képzések” GINOP 6.1.10-VEKOP-19-2020-00002 megvalósításában. A projekt illeszkedik az GINOP céljaihoz, elősegíti a foglalkoztatás bővítését úgy, hogy versenyképes tudással ruházza fel a képzésbe vont személyeket. 

Ágazati Képzőközpontok tevékenységét támogató képzésekben részt vevők száma:

  Nő  Férfi Összesen
Tananyagok alkalmazását célzó képzéseken részt vevő szakemberek száma  52 fő 87 fő 139 fő
Tananyagok alkalmazását célzó képzéseken képesítést vagy tanúsítványt szerző szakemberek száma  52 fő 87 fő 139 fő

A képzőközpont infrastrukturális fejlesztései és eszközbeszerzései a Bajai Szakképzési Centrum Jelky András Technikum és Szakképző Iskola telephelyén valósul meg (6500 Baja, Szegedi út 69-73.), melyben udvari, valamint a hátsó épület átalakítását (teljes belső átalakítás, kívülről hőszigetelés, festés, nyílászáró csere, hullámpala tető cserélése sík fémlemezre) bonyolítjuk le a projekt keretein belül. A fejlesztésre vonatkozó jogszabályok által előírt fizikai és infokommunikációs akadálymentesítést a generált tervezőnk által elkészített tervek alapján bonyolítjuk. Figyelembe vesszük a lehető legkisebb környezeti terhelést, ennek megfelelően valósítjuk meg az energia hatékonyságot is az épület felújításakor.

Az épület funkciója egy olyan univerzális gyakorlati oktató műhely létrehozása, amely több funkciós. Elsősorban az építész ágazat részére készül, asztalokkal, székekkel, interaktív táblával, így néhány perc alatt a teljes terem kiüríthetővé válik és a szakképzési centrum képzési palettájában szereplő építő-ipari képzések szakmai gyakorlatára alkalmassá tehető. Felszerelését tekintve a bútorokon kívül az elektromos és informatikai kiállások a mennyezetből érhető el, a kétszárnyas ajtó biztosítja az esetlegesen nagyobb gépek, eszközök felvonultatását a szakmai gyakorlati oktatás hatékonyságának növelése érdekében. A tanműhely kiszolgáló helyiségei: két gyakorlati oktató részére elegendő nagyságú tanári helyiség, és 12 fő részére kialakítandó öltöző, akadálymentes mellékhelyiség, és vizesblokk. A beruházás során természetesen a közműveket be kell vezetnünk, illetve fel kell újítani az épületben. Új tetőt is kap az épület.

Eszközbeszerzés: projektünkben csak úgy, mint az infrastrukturális fejlesztést közbeszerzés előzi meg, a majdani közbeszerzésben az eszközlistát a képzési és kimeneti követelmények alapján állítottuk össze, maximálisan figyelembe véve a két ágazatban oktató szakmai és elméleti oktatók igényeit is.

Eszköz beszerzését, üzembehelyezését alátámasztó dokumentumok rendelkezésre állnak.

2023. szeptember 14-én került átadásra egy új építőipari tanműhely, a Bajai Ágazati Képzőközpont Non-profit Kft. telephelyén, Baján a Szegedi út 69-73. szám alatt. Az Ágazati Képzőközpont 2023. március 22-én jött létre, melyben a Bajai Szakképzési Centrum mellett öt kis- és középvállalkozás társult a szakmai gyakorlati képzés biztosítására és a képzés színvonalának erősítésére.

Az ÁKK társult tagjai:

 • Bácska Lakásépítő Építőipari Kft.,
 • Beton Építőipari Kft.,
 • EMEL Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.,
 • Etsberger Kft.,
 • MS Lakberendező Stúdió Kft.,
 • Bajai Szakképzési Centrum

A Bajai Szakképzési Centrum, három építőipari és kettő fa- és bútoripari vállalkozás együttműködéseként, az ezen ágazatokban tanuló diákjaink modern tanműhelyi környezetben, a vállalkozások szakembereinek támogatásával, korszerű eszközök segítésével tanulhatják szakmájukat. A Bajai Ágazati Képzőközpont jelenleg ács; asztalos; burkoló; faipari technikus; festő, mázoló, tapétázó; kárpitos; kőműves; szárazépítő; szigetelő; tetőfedő tanulók gyakorlati képzését végzi.

A GINOP 6.1.10 projekt keretében ÁKK jogszabályon alapuló létrehozása megtörtént.

Az ágazati képzőközpontok létrehozását és eredményes működtetését a GINOP-6.2.6-20-2020-00001 projekt „Szakmai támogató, monitoring
tevékenység” c. komponens keretében a GINOP-6.2.7-20 projektek előkészítését és a fejlesztések sikeres megvalósítását online workshopok és egyéni konzultációk megszervezésével, valamint helpdeskkel támogatta, emellett a projektek előrehaladását monitoring tevékenységgel nyomon követte.
A program szórólapja: ÁGAZATI KÉPZŐKÖZPONTOK, OKOS STRUKTÚRÁK ÉS KÉPZŐHELY ALTERNATÍVÁK GINOP-6.2.6-20-2020-00001 

GALÉRIA

Ágazati Képzőközpont létrehozása

A megnyitó 2021.11.10
20211110 A megnyitón Valterné P. G.
A megnyitón, 20211110

GALÉRIA

INNOVÁCIÓ A DUÁLIS KÉPZÉSBEN - A Bajai Szakképzési Centrum Ágazati Képzőközpontjának létrehozása című projekt

GINOP 6.2.7 Projekt tábla a Szegedi úton
GINOP.6.2.7. Projekt tábla a főépületen
IMG_2762.JPG

Innováció a duális képzésben – A BAJAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Ágazati Képző Központjának létrehozása


Csatolt fájlok

Sajtóközlemény_nyitó_Bajai SZC.pdf

Letöltés

ÁGAZATI KÉPZŐKÖZPONTOK, OKOS STRUKTÚRÁK ÉS KÉPZŐHELY ALTERNATÍVÁK GINOP-6.2.6-20-2020-00001

Letöltés

OTS Üzleti Sajtószolgálat.pdf

Letöltés

Zárórendezvény meghívó.pdf

Letöltés

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Gépész konferencia

Gépész konferencia

A Bajai Szakképzési Centrum, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Innovadidact Bt. szervezésében tartottak gépész konferenciát a kalocsai Dózsában.

2022. márc. 22.
SZC
Helyettes államtitkár: a szakképzés jó szakmát ad

Helyettes államtitkár: a szakképzés jó szakmát ad

Még bő egy hétig lehet jelentkezni a szakképzésbe

2022. febr. 10.
IKK
Új utak a szakképzésben

Új utak a szakképzésben

A megújított szakképzés első két évét összegezte a helyettes államtitkár

2021. dec. 16.
IKK
Továbbtanulási lehetőségek a szakképzésben érettségi után

Továbbtanulási lehetőségek a szakképzésben érettségi után

Nem vettek fel az egyetemre? Tanulj tovább a szakképzésben!

2022. júl. 18.
IKK


KIMIKK
Bajai Ágazati KépzőközpontBajai Független VizsgaközpontBányai Júlia BajaEU Szakképzési Hét hivatalos partnereJelky András BajaKalocsai DózsaKossuth Zsuzsanna KalocsaRadnóti KollégiumTürr István Baja
Széchenyi 2020

  • SZC logo fehér
  • Bajai Szakképzési Centrum

   6500 Baja, Petőfi Sándor u. 3.

  • Telefon: +36 79 521 080

   E-mail: Szakmai ügyekben: info@bajaiszc.hu; Gazdasági ügyekben: virag.tibor@bajaiszc.hu

   OM azonosító: 203028

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000256


  2024Bajai Szakképzési Centrum