Ugrás a fő tartalomra

6500 Baja, Petőfi Sándor u. 3.


+36 79 521 080

Széchenyi 2020

Hírek


2023. nov. 14.
IKK
  • Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK)

Partnerségi előkészület a Svájci programban

Már folyik a svájci-magyar partnerségi együttműködés kereteinek kialakítása

Partnerségi előkészület a Svájci programban

A szakképzés fejlesztésére 10,536 millió svájci frank áll rendelkezésre a Svájci-Magyar Együttműködési Program II. időszakában, 2029 végéig. A Svájci-Magyar Együttműködési Program az Európai Unión belüli gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez, a gazdasági növekedés és a szociális partnerség erősítéséhez, a fiatalokat érintő munkanélküliség csökkentése járul hozzá. 

A szakképzés a svájci program egyik meghatározó tematikus területeként került nevesítésre. A svájci alapból finanszírozott szakképzési program keretében tervezett fejlesztések hozzájárulnak a Szakképzés 4.0 Stratégia célkitűzéseinek eléréséhez, különösen a szakmai oktatás módszertanának megújításához, a projektalapú oktatás módszertani fejlesztésének és bevezetésének támogatásához; a szakképzési centrumokban megvalósuló pályaorientáció és életpályatanácsadás fejlesztéséhez, a szakképzés minőségének fejlesztése, a duális képzés megerősítése és a szakképzés vonzerejének és munkaerőpiaci jelentőségének fokozása érdekében.

A fejlesztési programok végrehajtására Magyarország leghátrányosabb helyzetű régióiban kerülhet sor az IKK Zrt., mint program operátor szakmai irányításával.

 

A szakképzés-fejlesztési program, hivatalos nevén a Szakképzési program Magyarországon c. támogatási intézkedés javaslat jelenleg előkészítési szakaszban van, azonban már jelentős lépések megtételére került sor az IKK Zrt. részéről, valamint a Svájci Államszövetség Magyarországi Nagykövetség Svájci Hozzájárulási Iroda, másrészt a Nemzeti Irányító Hatóság támogatásával annak érdekében, hogy a svájci-magyar szakképző intézmények közötti együttműködést megalapozó előkészítő munka elkezdődhessen. A kialakításra kerülő partnerség célja, hogy a program végrehajtása során a tervezett módszertani fejlesztésekbe a svájci szakképző intézmények és módszertani központok szakembereinek svájci reformok során megszerzett szakmai tapasztalata beépítésre kerülhessen. 

 

2023. október 24-én szakmai egyeztetés keretében határozták meg a Szakképzési program Magyarországon c. támogatási intézkedés javaslat előkészítésén dolgozó szakemberek, a program eredményes végrehajtásához hozzájáruló azon intézkedéseket, amelyek a svájci és magyar intézmények partnerségi kapcsolatának kialakításához járulnak hozzá.

A rendezvényre a svájci Centre professionnel du Nord vaudois szakképző intézmény képviselője is ellátogatott, akinek szakmai iránymutatásával kerültek meghatározásra a partneri együttműködés lehetséges keretei.

 

A szakmai program eredményesen zárult, a partnerségépítő munka pedig tovább folytatódik, hogy a program tervezett indulásáig létrejöhessen az együttműködés a svájci és a magyar intézmények között. 

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

https://svajcialap.hu/

Second Swiss Contribution to selected EU member states (admin.ch)

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


A digitális átállás támogatására irányuló magyarországi szakképzési fejlesztések

A digitális átállás támogatására irányuló magyarországi szakképzési fejlesztések

„Hungary: supporting digital transition of VET” címmel az Európai Szakképzésfejlesztési Központ (Cedefop) publikálta a ReferNet projekt keretében készített nemzeti hírt a szakképzési fejlesztések útján történő digitális átállás támogatásáról.

2022. júl. 20.
IKK
POM - Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz

POM - Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz

Pályaorientációt támogató mérőeszköz tanulók részére

2022. dec. 2.
IKK
Büfé pályázat 2024.

Büfé pályázat 2024.

Kalocsa Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium

2024. júl. 9.
SZC


KIMIKK
Bajai Ágazati KépzőközpontBajai Független VizsgaközpontBányai Júlia BajaEU Szakképzési Hét hivatalos partnereJelky András BajaKalocsai DózsaKossuth Zsuzsanna KalocsaRadnóti KollégiumTürr István Baja
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Bajai Szakképzési Centrum

      6500 Baja, Petőfi Sándor u. 3.

    • Telefon: +36 79 521 080

      E-mail: Szakmai ügyekben: info@bajaiszc.hu; Gazdasági ügyekben: virag.tibor@bajaiszc.hu

      OM azonosító: 203028

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000256


    2024Bajai Szakképzési Centrum