Ugrás a fő tartalomra

6500 Baja, Petőfi Sándor u. 3.


+36 79 521 080

Széchenyi 2020

Hírek


2022. jan. 20.
IKK

    Népszerű a megújult szakképzés

    MKIK: egyre több iskolás szeretne szakmát és érettségit szerezni

    Népszerű a megújult szakképzés

    Egyre több nyolcadik osztályos iskolás szeretne szakmát és érettségit szerezni - derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) pályaorientációs felméréséből.

     

    A felmérés szerint végzősök közül szakmát 13 százalék, érettségit 6 százalék szeretne, 34 százalék mindkettőt céljának tekinti. Felsőfokú végzettségben 31 százalék, doktori végzettségben 6 százalék gondolkodik, az általános iskolai végzettséggel 1 százalék elégedne meg.

     

    Az iskolaválasztási adatok alapján 100 diákból 31 szakképző iskolában, 24 technikumban vagy szakgimnáziumban tanulna tovább. Gimnáziumba 36-an mennének, ami 6 százalékos csökkenés az előző évhez képest. A felsőfokú végzettség népszerűsége szintén visszaesett, és az is kiderül az összevetésből, hogy a tanulók egyre tudatosabbak, ugyanis 12 százalékról 9 százalékra csökkent azok aránya, akik még nem gondolkoztak továbbtanuláson - tették hozzá.

     

    A pályaválasztást meghatározó szempontok közül 50 százalékkal a várható fizetés az elsődleges, 45 százalék viszont azt tekinti a legfontosabbnak, hogy szeresse a szakmáját. A szülők értékrendje ettől kissé eltér, ugyanis az anyagi szempontokat 45 százalékuk helyezi előtérbe, és 68 százalék javasol olyan pályát, ami megfelel a gyermeke érdeklődésének. Az adatokból az is kiderül, hogy a magasabb végzettségű szülők nagyobb arányban bízzák a gyermekekre a döntést, de a családi háttér jelentősen befolyásolja a választást. Maguk a fiatalok leginkább informatikával, gasztronómiával, sporttal vagy a művészeti ágak valamelyikével foglalkoznának leginkább - írták.

     

    Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének éves kérdőívét a közlemény szerint 9197-en töltötték ki. A felmérés részletes ismertetése a kamara honlapján olvasható.

     

    Forrás: MTI

    Képillusztráció: Shutterstock

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Félévértékelő és orientációs szakmai nap

    Félévértékelő és orientációs szakmai nap

    Idén is folytatódnak a rugalmas tanulási utak szakemberei számára szervezett rendezvények

    2024. ápr. 18.
    IKK
    Hatodik fa- és bútoripari szakmai nap képe

    Hatodik fa- és bútoripari szakmai nap

    Szükséges alapkészségek a Fa-és bútoripari szakemberré váláshoz

    2024. ápr. 15.
    IKK
    Átvétel Imrével_2024.04.12.

    Tesco Pályázat XIV. forduló eredménye

    A Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázatán 200.000 forintot nyert a Bajai SZC Jelky András Technikum és Szakképző Iskola. Köszönjük a Tesco nagylelkű felajánlását!

    2024. ápr. 12.
    SZC


    KIMIKK
    Bajai Ágazati KépzőközpontBajai Független VizsgaközpontBányai Júlia BajaEU Szakképzési Hét hivatalos partnereJelky András BajaKalocsai DózsaKossuth Zsuzsanna KalocsaRadnóti KollégiumTürr István Baja
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Bajai Szakképzési Centrum

        6500 Baja, Petőfi Sándor u. 3.

      • Telefon: +36 79 521 080

        E-mail: Szakmai ügyekben: info@bajaiszc.hu; Gazdasági ügyekben: virag.tibor@bajaiszc.hu

        OM azonosító: 203028

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000256


      2024Bajai Szakképzési Centrum