Ugrás a fő tartalomra

6500 Baja, Petőfi Sándor u. 3.


+36 79 521 080

Széchenyi 2020

Hírek


2024. febr. 7.
SZC
  • Bajai SZC

A technikumok már a gimnáziumokkal vetélkednek

A Szakmaverzum oldalán található cikk teljes honlapunkon is olvasható. Pölöskei Gáborné, szakképzésért felelős helyettes államtitkár aktuális, a beiskolázási időszakhoz kapcsolódó beszélgetése, amely a InfoRádió Aréna című műsorában hangzott el.

A technikumok már a gimnáziumokkal vetélkednek

A technikumi szintű oktatás mára azonos színvonalú a gimnáziumi képzéssel Pölöskei Gáborné, szakképzésért felelős helyettes államtitkár szerint. Azt is elmondta, miért gondolja így. Mutatjuk az okokat!

 

A fiatalok 60 százaléka választja a szakképzést

Az InfoRádió Aréna című műsorában az aktuális beiskolázási időszak nyomán a szakképzés jelen helyzetéről beszélgettek a helyettes államtitkárral. Pölöskei Gáborné kiemelte, egyre több gyerek lát jó lehetőséget a szakképzésben, ma már tízből hatan választják ezt a képzési formát. Fontosnak tartja, milyen képzettségű gyerekek jönnek ebbe a képzési formába, elmondta, hogy egyre több jó tanuló jelentkezik a technikumokban, hiszen érettségit és szakmát is szereznek az öt év alatt. Példaként hozta fel, hogy

Ahogy említette, a technikumok már a gimnáziumokkal vetélkednek, vagyis „pár év múlva elérhetjük azt, hogy pályaválasztáskor egy polcon van a technikum és a gimnázium.” A helyettes államtitkár azt is hozzátette, hogy véleménye szerint már most is egy polcon vannak. Elmondta, vannak olyan technikumok, ahol megközelítőleg tízszeres a túljelentkezés, de átlagosan háromszoros mindenképp van.

Ágazatot kell választani, nem rögtön szakmát

A jelentkezési döntés meghozatalával kapcsolatban a helyettes álllamtitkár elmondta: az, hogy ágazatot kell elsődlegesen választani a technikumok esetén jelentősen egyszerűbb, mint megismerni az összes, 175 létező alapszakmát. Az ágazatok esetén azt kell kiválasztani, mi az a terület, amely érdekli, és majd a képzés során megismeri, milyen szakmákat is foglal magába.

Az képzésen belül is működik további pályaorientáció, elsősorban munkaköröket mutatnak meg, amely alapján a tanulók szakmát is választani tudnak. Ezzel a megoldással – Pölöskeiné szerint – megalapozottabb lesz a választás, így csökkenhet az iskolai lemorzsolódás és később a pályaelhagyók száma is.

 

Átjárhatóság van a technikum és a szakképző iskola között

 

A technikumban az első két évben van ágazati oktatás, a szakképző iskolában egy. Ha valamelyik gyerek úgy érzi, rosszul mérte fel a képességeit, és a technikumot túl erősnek tartja, az ágazati képzési időszak alatt tud váltani anélkül, hogy évet vesztene.

A technikumi érettségi négy év után ugyanaz, mint a gimnáziumi érettségi, azonban itt ötödik tantárgy nem választható, azt a szakmai vizsgával ki lehet váltani. Érettségi után a technikumban végzettek egy része egyetemre, egy része pedig, akik nem mennek egyetemre, kétéves képzést végezhetnek el. „Ahogy mondta, „tizenkettedikben megvan az érettségi, tizenharmadikban pedig a szakmai vizsga, akinek pedig nem felel meg az érettségije, még javítani is tud.”

A technikusi végzettség önmagában is nagyon értékes, ha nem tanul tovább az illető, hiszen ez a végzettség egy középvezetői szintnek felel meg a munkaerőpiacon.

A technikum az egyetemek, a mérnökképzés előszobái

 

A helyettes államtitkár kifejtette, a technikumokkal az a cél, hogy onnan egyenes út vezessen a felsőoktatásba. Úgy fogalmazott, jelenleg körülbelül harminc százalék tanul tovább a felsőoktatásban, amely szám folyamatos növekedést mutat.

 

A felsőoktatási felvételi esetén további változás van, amely segíti a technikumból a felsőoktatásba való továbbhaladást. Az egyik ilyen a tananyagok összehangolása, amelyről ITT írtunk. A szakképzés ötödik évében már előzetes hallgatói jogviszonyt lehet szerezni, amelyről már mi is írtunk ITT.

Folyamatosan figyelik a változásokat a tananyagok fejlesztésénél

Pölöskei Gáborné beszélt a szakmák területén zajló folyamatos változásról. Ezzel kapcsolatban elmondta, folyamatosan figyelik, és a tananyagok fejlesztésénél bele is építik abba. Ez szükségszerű, úgy fogalmazott, „Mindenképpen meg kell csinálni, különben lemaradunk. Születnek szakmák és tűnnek el.” Példaként hozta fel, hogy az elektromos autók területén három éve még nem volt technikus képzés, tananyag sem, ez természetesen nem maradhatott így.

Úgy fogalmazott, szerinte sok ilyen lesz még, a változó világhoz folyamatosan alkalmazkodni kell. Azáltal, hogy ezeket a folyamatokat lekövetik, tisztában vannak azzal is, hogyan készíthetők fel az oktatók és a tanulók a legújabb kihívásokra.

 

Forrás: Szakmaverzum: 2024.02.02 Cikk a Szakmaverzum oldalán

Kép forrása: Szakmaverzum

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Megéri technikumban tanulni, mutatjuk mennyit lehet keresni a tanulás mellett

Megéri technikumban tanulni, mutatjuk mennyit lehet keresni a tanulás mellett

Február 21-ig kell beadni a jelentkezést a szakképző intézményekbe, ahol a tanulók ágazatot választanak – hívta fel a figyelmet Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár. Mint azt a lapunknak adott interjúban elmondta, akár 60 ezer forint havi ösztöndíjat is kaphat egy duális képzésben tanuló gyerek. A helyettes államtitkár a technikumot azért is tartotta előnyös választásnak, mert onnan egyenes út vezethet az egyetemre, de ha valakinek mégis túl nehéznek bizonyul a képzés, akár egy szakképző intézményben is folytathatja a tanulmányait.

2024. febr. 5.
SZC
Hol a MI helyünk?

Hol a MI helyünk?

Webináriumsorozatunk folytatódik

2024. jan. 29.
IKK
Hivatalos a béremelés

Hivatalos a béremelés

Megjelent a 32,2 százalékos béremelést rögzítő kormányhatározat

2024. jan. 24.
IKK


KIMIKK
Bajai Ágazati KépzőközpontBajai Független VizsgaközpontBányai Júlia BajaEU Szakképzési Hét hivatalos partnereJelky András BajaKalocsai DózsaKossuth Zsuzsanna KalocsaRadnóti KollégiumTürr István Baja
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Bajai Szakképzési Centrum

      6500 Baja, Petőfi Sándor u. 3.

    • Telefon: +36 79 521 080

      E-mail: Szakmai ügyekben: info@bajaiszc.hu; Gazdasági ügyekben: virag.tibor@bajaiszc.hu

      OM azonosító: 203028

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000256


    2024Bajai Szakképzési Centrum